Een MBA zonder studieschuld?

Er zijn 3 waarderingen

CCNA, Cisco, MBA, ELO, Het nieuwe leren

Waarom betalen als je een MBA gratis kunt krijgen ?

 

10 mei 2015

DGTL design, Amsterdam

 

De Universiteit van Illinois, afdeling College of Business deed deze week tijdens het de Urbana-Champaign evenement het ondenkbare . Er werd besloten om het hele MBA curriculum van een nieuw en innovatief programma gratis online te zetten op het Coursera platform .

 

De school zegt dat de werkelijke Universitaire graad ongeveer $ 20.000 zou kosten, dat is ongeveer een derde of minder van de kosten van de directe MBA's van universiteiten van vergelijkbare statuur. ( t.o.v. ongeveer €6.000 hier in Nederland)

 

Maar dat is alleen als je wilt dat je diploma toch op een stuk perkament wordt gedrukt. Mocht je alleen de kennis willen; de volledige graad kan in 18 of meer afzonderlijke cursussen worden gevolgd zonder enige kosten.

 

Gratis onderwijs dus?

 

Dat is nogal een vernieuwend aanbod van een Top 50 Amerikaanse business school. Hierdoor zal Illinois de eerste school worden die de volledige inhoud van een MBA voor niets weg zal geven. Dus de grote vraag die nu door de US gaat is: "Waarom volgen de studenten niet gewoon het programma gratis, zetten het op hun cv, en zeggen:-volledig terecht - , dat ze een MBA-opleiding hebben gevolgd van een Amerikaanse Top 50 universiteit?

 

Het blijkt dat het onderwerp veel discussie heeft gehad onder de leden van een task force aan de Universiteit van Illinois. Deze specifieke task force heeft aan de spade gestaan, welk harde werk heeft geleid naar de gratis MBA-graad op het Coursera platform. Het nieuws over deze enorme ontwikkeling in deze harde industrie werd snel ontdekt. 

 

De overeenkomsten tussen de media industrie en hoger onderwijs lijken evident. "We bestudeerden de nieuws industrie voorzichtig, omdat we vele soortgelijke problemen hadden in de afgelopen tien jaar," erkent Raj Echambadi, Associate Dean, verandwoordelijk voor het Outreach & Engagement programma aan de Illinois College of Business.

 

De school concludeerde, net als veel media-organisaties, dat de kat is al een tijdje uit de zak is. "De harde waarheid is dat de inhoud voor iedere MBA op deze planeet al beschikbaar is, sinds de opkomst van het snelle internet"

 

De arbeidsmarkt kijkt al een tijdje naar nieuwere wegen als assesment om te beoordelen of een potentiële werknemer bepaalde vaardigheden heeft, dit in plaats van enkel een universitair afgegeven certificaat. 

 

Kunnen dergelijk certificeringen van derden waardevoller worden in bepaalde scenario's? Wanneer we naar het Cisco certificaat kijken ( CCNA, CCNP, CCIE) is dit al het geval, maar gaat dit nog verder veranderen? Komen de voorspellingen uit, en word informatie steeds opener dankzij het internet? 

 

De benadering van gratis kennis is misschien wel te genuanceerd om de investering van de school in de inhoud te beschermen, maar  zorgde er wel voor dat het verschil tussen het krijgen van het hele MBA curriculum of te betalen om de daadwerkelijke opleiding ook te volgeneen stuk kleiner is geworden in mijn ogen. 

 

Toch is een van de grootste uitdagingen in totaal zelf een equivalent programma te maken van een MBA uit de beschikbare MOOC cursussen op dergelijke elite business schools (Wharton, Stanford, Harvard, Columbia). Bij zelf opzochtte cursussen was altijd het probleem dat, juist door het beperkte aantal, eenmalige cursussen nooit coherent samenhingen. De doordachte sequentie leidde niet tot de educatieve reis die een student zou op campus zou krijgen. De Illinois cursus hier in tegen,lost dat probleem voor gratis kennis overdracht zeer mooi op, dankzij  "stapelbare" bouwstenen van kennis, uniek geboden als losse cursussen

 

Studenten kunnen elk van de acht specialisaties-nemen als een drie-of vier gangen menu geïntegreerd  in dergelijke core MBA vakgebieden zoals strategisch management, het verbeteren van zakelijke financiën en operations, leiderschap en management, ondernemerschap en innovatie, business tools voor een succesvolle uitvoering, zakelijke omgevingen en MVO, en als laatste, maar niet de minste; digitale marketing. De succesvolle afronding van de Illinois iMBA, zoals het nu genoemd word , vereist het nemen van zes van de acht silo-breaking specialisaties.

 

Nogmaals, studenten betalen alleen als ze een certificaat willen  voor het voltooien van een cursus (voor een bedrag van $ 79 die gelijkmatig is verdeeld tussen Illinois en Coursera) of een reeks van cursussen voor college credit ($ 1.000 per cursus of $ 3000 voor de specialisatie) of de feitelijke MBA-graad (die ongeveer $ 20.000 kost ).

 

Bij DGTL zien we enorme kansen liggen voor deze enorme stap binnen het onderwijs zoals we deze kennen