MVO bij de GvB

Er zijn 7 waarderingen

MVO, Sustainability

Voor de Amsterdammers is GVB een constant feit. Voor GVB was het vorig jaar wel spannend of ze per 2014 opnieuw het openbaar vervoer in de stad mochten verzorgen. Ze kregen goed nieuws, het Amsterdamse openbaar vervoer is hen tot eind en met 2024 gegund. Ze willen een sterke partner zijn voor Amsterdam en de Amsterdammers. Het interne duurzaamheidsbeleid is hierop gebouwd."

Sinds juni is Alexandra van Huffelen algemeen directeur van de Amsterdamse stadsvervoerder GVB. "Duurzaamheid staat hoog op mijn agenda." Dat is niet nieuw voor GVB. Trams en metro’s rijden op groene stroom, conducteurs volgen een cursus Het Nieuwe Rijden, voertuigen worden verantwoord gereinigd en het water wordt hergebruikt.

MVO-BELEID

Het MVO-beleid van GVB kent drie speerpunten die één-op-één zijn terug te brengen op de triple P van MVO:

1.     Het verbeteren van de leefomgeving in Amsterdam.

2.     Versterken van de Amsterdamse economie.

3.     Expertise en materieel inzetten om de maatschappelijke veerkracht van Amsterdam te vergroten

PRIORITEIT: ZERO EMISSION

Het eerste punt heeft op dit moment de hoogste prioriteit volgens Alexandra. "Onze metro's en trams rijden al op groene stroom, maar we hebben nog bussen en veerponten die wél uitstoten. Deze uitstoot tot nul terugbrengen heeft een enorm positief effect op de CO2-uitstoot en de luchtkwaliteit van de stad. En dus op het leven van Amsterdammers."

"Hoe we dat doen? Bussen worden aan het eind van hun levensduur vervangen door bussen zonder uitstoot, in 2017 komt naar verwachting de eerste lichting. Ook voor de veerponten zoeken we schone alternatieven. Ze varen sinds kort op GTL -een schoner alternatief voor diesel- maar de lat ligt voor ons hoger."

DUURZAME KANSEN ONTDEKKEN

Om duurzame kansen te ontdekken wil van Huffelen het liefst zoveel mogelijk samenwerkingen aangaan. "Die zoeken we in de stad, nationaal en internationaal. Daarom hebben we ons ook aangesloten bij het Grote Bedrijven netwerk van MVO Nederland."

EEN AFSPIEGELING VAN DE STAD

"We zijn een afspiegeling van de stad. Veel van de nationaliteiten die de stad Amsterdam kent, zijn vertegenwoordigd bij GVB. Maar met diversiteit bedoel ik meer dan alleen afkomst. Denk bijvoorbeeld aan opleidingen. Laatst sprak ik twee tramconducteurs. De een was architect en kon geen werk vinden in zijn eigen vakgebied, en de ander was journalist en zocht afwisseling naast het schrijven van zijn boeken."