ING lanceert Smartwatch integratie in APP

Er zijn 2 waarderingen

App, Smartwatch, Marketing

De lancering van de Smartwatches is al weer een tijdje geleden.

Niet steeds je mobiele telefoon uit je broekzak of tas vissen om te kijken of je een berichtje hebt ontvangen, maar gewoon even op je pols kijken. Dat is de belofte van de smartwatch: een horloge met apps en een internetverbinding. Maar het blijft vooralsnog een belofte, omdat relatief weinig Nederlanders er een hebben.

Smartwatched; deel 2 

Met de komst van Android Wear-smartwatches op de markt , geeft dat meteen een boost . Eindelijk een besturingssysteem dat helemaal is toegesneden op smartphones en waarbij het voor bedrijven makkelijker is om er apps voor te maken. Het zou mooi zijn als je met één app meteen een hele reeks smartwatches zou kunnen afdekken, zonder voor elke fabrikant een andere app te maken.Het valt nog te bezien wanneer de smartwatch mainstream gaat, maar ik denk dat Android Wear in combinatie met een iWatch van Apple voor de definitieve doorbraak gaan zorgen.

Daarna kan het snel gaan. Het mooie van smartwatches is dat de acceptatie onder gebruikers snel geregeld is. Veel jongeren (16-35) gebruiken al op dagelijkse basis een smartwatch, hier bieden zich kansen welke op de APP en website markt niet meer te halen zijn.

 

Op dagelijkse basis houden wij ons bezig met innovatie en technologietrends en het devies daarbij was: zadel gebruikers niet met teveel nieuwe dingen op. Het is slimmer om aan een bestaand apparaat één slimme functie toe te voegen, dan op de proppen te komen met iets revolutionairs, waarbij mensen hun gewoontes moeten aanpassen en ook nog nieuwe techniek moeten leren gebruiken.Bij de smartwatch zit dat wel goed: het gaat om een accessoire dat consumenten al kennen (horloge) en dat ze gewend zijn om hun pols te dragen. De smartwatch pakt een vertrouwd apparaat en voegt er één nieuwe functie aan toe: een dynamisch veranderende wijzerplaat. De notificaties zijn we ook al gewend, want horloges geven piepjes als je een alarm hebt ingesteld.

 

Een smartwatch probeert geen computer of telefoon te vervangen, maar heeft een functie op zich.

Je bent nog vroeg als je nu met een smartwatch-app begint, dus is het nu het moment om te gaan nadenken wat je dan zoal te bieden hebt. Wat is een toepassing die goed aansluit bij jouw merk? Hoe kan je slim gebruik maken van dit extra schermpje, waarmee je jouw boodschap nog dichter bij de consumenten kan brengen? Alles begint met een goed idee.

Hoe kom je aan een goed idee?

De studenten van de We Are Able-wedstrijd zochten eerst naar een probleem en probeerden het vervolgens op te lossen met een smartwatch-app. Dat is één manier om een nieuwe app te bedenken, maar er zijn meer manieren. Je kan ook kijken waar de kansen liggen:

  1. Welke informatie heb je, die je heel gericht kunt aanbieden? Misschien heb je informatie over hotelkamerprijzen of de laagste benzineprijzen. Je gaat geen verzekeringen vergelijken op je smartwatch, maar je wilt wel snel kunnen opzoeken waar je nú een goede hotelkamer, goedkope benzine, een gezellig café of een lekkere maaltijd kan vinden.
  2. Welke nieuwe manieren van bediening zijn mogelijk? Door touchscreens in smartphones zijn we gewend geraakt aan swipen, maar misschien vragen smartwatch-apps wel om een heel andere bediening, bijvoorbeeld spraak of armbewegingen.
  3. Hoe kun je slimmer gebruik maken van de sensoren? Als een smartwatch een bewegingssensor, camera, vingerafdrukscanner en andere technologie bevat, kun je nieuwe dingen verzinnen met bijvoorbeeld augmented reality en barcodes scannen, zodat je veelvoorkomende handelingen nog makkelijker kunt maken voor gebruikers. Zeker op het gebied van sport en gezondheid zijn er opeens kansen, want je draagt de smartwatch inclusief al die sensoren erg dicht op je lichaam.
  4. Gebruiksvriendelijke interface. Een schermpje is klein en er past maar weinig informatie op. Je kunt dit oplossen door gebruikers heel vaak door een hiërarchisch opgebouwd menu te laten tappen, maar je kunt het ook slimmer aanpakken. Bij een takenlijst-app kun je een oplossing kiezen zoals de studentenapp Time Wave, waarbij je heel vaak moet tikken om bij dat ene project van die ene klant terecht te komen. Maar je kunt ook zorgen dat je op basis van je locatie meteen een pop-up krijgt: “Je bent nu bij Rockstart, wil je nu aan het designproject gaan werken?” Eén tik en de tijdklok gaat lopen.
  5. De eerste zijn. Ik noemde het eerder al even: als je nu alvast gaat nadenken over je smartwatch-app, kun je straks voorsprong hebben omdat je de eerste bent. Dat is ook de reden waarom Samsung de studentenwedstrijd We Are Able sponsorde: er is nog niet zoveel en Samsung zit te springen om bruikbare apps. En hoewel er straks best ontwikkelaars zullen zijn die bestaande apps aanpassen voor smartphones, slaan ze daarbij een stap over: nadenken hoe ze nou echt maximaal gebruik kunnen maken van de ervaring op je pols. Misschien moet je niet je complete smartphone-app gaan aanbieden, maar één functie waar mensen echt op zitten te wachten.