6 lessen van recente data-inbraken

Er zijn 0 waarderingen

Networking, security, VPN, Backup

Wat kunnen we leren van bedrijven waar het misging?

Verlies van klantdata of intellectueel eigendom bij een hack is natuurlijk verschrikkelijk, maar had de rampspoed ook kunnen worden voorkomen?

 

 

Doe vooraf je risico-analyse. 

Weet vooral wat je goed wilt beschermen. Een checklist op basis van wet- en regelgeving is niet voldoende. Je hebt een strategie nodig waarin ook wordt gekeken naar mogelijke bedreigingen. Op basis hiervan richt je de eigen security in.

 

 Verkijk je niet op technologische oplossingen. 

Deze kunnen als geweldig en bijzonder veilig worden aangeprezen, maar als je niet goed weet hoe je ze in een securityprogramma integreert, kun je jezelf een groot plezier doen en het geld in de zak houden.

 

Werk met identitymanagement. 

Veel bedrijven passen nog steeds zwakke toegangscontrole toe en vergeten identitiymanagement. Veel hacks vinden plaats omdat bedrijven op dit vlak hun zaakjes niet op orde hebben.

 

Voorkom de mogelijkheid van menselijke fouten. 

Bouw je applicaties in een afgesloten infrastructuur waarin de kans op menselijk falen nagenoeg nul is. Het doel is idealistisch, maar volgens Google wel mogelijk. Als voorbeeld dragen zij BeyondCorp aan, een benadering van enterprise security waarbij het intranet waar alles mag wordt vergeten en wordt overgebracht naar de beter te beveiligen cloud.

 

 Een honingpot kan helpen schade te beperken. 

Het bewust openstellen van een deel van het netwerk helpt aanvallers in een vroeg stadium te detecteren en je kwetsbare gegevens op tijd veilig te stellen en de hackers af te stoppen omdat je netwerkbeheerders op de hoogte zijn gebracht en kunnen ingrijpen.

 

Je bent niet uniek. 

Organisaties als de jouwe worden vaker gehackt en de methode die de aanvallers hebben gebruikt, is waarschijnlijk niet voor de eerste keer toegepast. Wees bereid om wat je geleerd hebt met anderen te delen om het internet voor jezelf en voor anderen in de toekomst een klein stukje veiliger te maken.