Digitale transformatie: Een heikele klus in Nederlands bedrijfsleven

Er zijn 1 waarderingen

Project management, CRM, IT, netwerk infra, verander management

Oude IT-systemen en gebrek aan kennis dwarsbomen transformatie.De transformatie van legacy processen naar digitale bedrijfsvoering vinden Nederlandse organisaties en uitvoerders bijzonder lastig. Onderzoek van hostingprovider True laat zien dat in Nederland weinig kennis bestaat over digitale transformatie.

 

Omdat bedrijven zelf niet de handschoen op kunnen of willen pakken om te digitaliseren, besteden ze steeds vaker de opdracht hiervoor uit aan een digital agency. Zij gaan vervolgens aan de slag met vernieuwingen op gebied van design, softwareontwikkeling, social media, hosting, SEO/SEA en mobility. Maar zij kunnen hun werk nauwelijks doen, omdat het probleem zich volgens True voornamelijk rond een gebrek aan kennis bij organisaties en verouderde IT-systemen concentreert. Ook worstelen vrijwel alle digital agencies met het vinden van gekwalificeerd personeel.

 

Bestuurder, pas nu je bedrijf aan of ga ten onder

Bedrijven vragen daarbij digital agencies een strategische rol op zich te nemen. Het verbeteren van de klantervaring en meer inzicht in het gedrag van doelgroepen zijn de voornaamste prioriteiten die organisaties bij digitalisering stellen.

 

Ingewikkelde materie noopt tot inzet van specialisten

Het aantal bureaus in digitaliseringsvraagstukken neemt toe en er ontstaan steeds meer gespecialiseerde agencies die bijvoorbeeld een externe softwareontwikkelaar of een online marketingbureau inschakelen om de klus te klaren. Minder vaak bieden zij zelf een fullservice propositie; dit komt omdat de dienstverlening van van digitale agencies verschuift van traditionele webontwikkeling naar strategisch partner om organisaties beter met een digitale transformatie te kunnen helpen. Zo heeft 20 procent van de agencies webdevelopment inmiddels uitbesteed, iets wat ook te maken heeft met het probleem dat gekwalificeerd personeel lastig gevonden kan worden.

 

DGTL design heeft zelf een full operationele  staff en een groot netwerk. Hierdoor zijn wij instaat complexere projecten tot een groot succes te brengen.

 

Digitale transformatie: met wie moet u samenwerken?

 

Huidige ontwikkelingen leiden tot veel vragen over de invulling van de rol van CIO en CMO.

De digitale transformatie stelt bedrijven voor grote uitdagingen en zorgt voor steeds ingewikkeldere organisatiestructuren.

 

Bedrijven moeten ervaringen creëren die web, cloud, mobiele, sociale en bedrijfssystemen integreren. Dit is nodig om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen. Grote winkeliers gebruiken een digitale strategie al om de productcapaciteit aan te passen, kosten te verminderen en hun marktpositie te verbeteren. Tegelijk tillen kleine en hippe bedrijven de gebruikerservaring naar een hoger niveau en veranderen de industrie. Zij verstoren de markt door transacties buiten hun eigen kernactiviteiten vast te leggen. Deze bedrijven begrijpen dat diegene die de klantervaring bezit, ook de klantrelatie beheert.

De transformatie heeft serieuze implicaties. Volgens management adviesbureau McKinsey&Company zegt meer dan driekwart van de managers digitale programma's te willen gebruiken om een concurrentievoordeel of new business kansen te creëren. Maar om een goede klantervaring binnen elke kanaal te leveren kun je niet zomaar met een paar initiatieven of enkele aanpassingen komen. Je moet de hele strategische aanpak evalueren en de bedrijfscultuur veranderen.

Deze ontwikkelingen leiden tot veel vragen over de invulling van de rol van CIO en CMO en wiens verantwoordelijkheid het is om de nieuwe strategie toe te passen. Het succes van de digitale strategie is afhankelijk van de samenwerking tussen CMO's en CIO's om hun digitale prioriteiten af te stemmen.

 

CIO versus CMO? Of CIO plus CMO?

Hoe verander je een bedrijf van binnenuit? De digitale transformatie vraagt om leiding nemen en dat is nooit makkelijk. Veel bedrijven struikelen over de vraag naar snelle ontwikkelingen, nieuwe vaardigheden en investeringen die erg anders zijn als 'business as usual'. Marketing is steeds meer geautomatiseerd en afhankelijk van data en analytics. Hierdoor is een grijze zone ontstaan tussen CMO en CIO organisaties. Voor veel bedrijven leidt dit tot interne wrijving. Normaal gesproken overziet de CIO de uitgaven voor technologie en technische innovaties. Bedrijven vertrouwen er op dat de CMO creatief inzicht heeft en gaan er niet van uit dat deze technologische beslissingen neemt. Inmiddels wordt van de CMO wel verwacht dat hij de digitale strategie op een creatieve en technologische manier aandrijft.

Sommigen zien een conflict in deze overlap. Maar de verschuivende verantwoordelijkheden van de CMO en CIO organisaties bieden ook de mogelijkheid voor kruisbestuiving. Door het verbinden van consumentendata, een creatieve insteek van CMO's en de expertise in ontwikkeling en IT architectuur van CIO's vullen zij elkaar aan. Samen kunnen zij complexe vraagstukken zoals marketingautomatisering, big data analytics en cloud, mobiele en sociale technologieën oplossen.

Het bundelen van krachten is al begonnen.

Volgens uitzendbureau The Creative Group zeggen55 procent van advertising en marketing managers dat ze vergeleken met drie jaar geleden nauwer samenwerken met technologische leidinggevende binnen hun bedrijf. De zelfde studie geeft aan dat 33% van CIO's nauwer samenwerkt met hun marketing tegenpartijen.

Uiteindelijk maakt het niet uit wie verantwoordelijk is. De CMO en CIO moeten het wel eens zijn met de richting en omvang van digitale initiatieven. Als marketing en IT samenwerken is het makkelijker veranderingen door te voeren, aan klantenbehoeften te voldoen en standaarden voor kosten, veiligheid, eenvoud en betrouwbaarheid te waarborgen.

Samenwerking tussen CMO en CIO

Theoretisch is het samenwerken van CMO en CIO een goed idee. Maar hoe ziet dit er precies uit? Hoe kunnen deze twee organisaties de balans in de praktijk brengen?

De organisaties moeten elkaar de hand reiken en nauwer samen werken. De CMO moet een bredere visie hebben op de impact van de strategie en de processen op de hele organisatie. Onder zijn takenpakket valt niet per se de digitale business strategie. De digitale bedrijfsstrategie kan ook door een digital strategist worden bewaakt.

Aan de andere kant moet de CIO vaardigheden, relaties en geloofwaardigheid ontwikkelen om in gesprek te kunnen gaan over de gehele bedrijfsstrategie en niet vasthouden aan alleen technische onderwerpen. CIO's moeten hun focus van infrastructuur naar innovatie en oplossingen verschuiven. Zo blijven zij relevant en helpen de digitale missie van het bedrijf.

 

Uit het onderzoek van The Creative Group blijkt dat de meeste advertising en marketing managers "communicatie" als grootste barrière zien voor de samenwerking tussen marketing en IT. De twee moeten elkaar niet alleen de hand reiken betreffende de verantwoordelijkheden maar moeten de manier veranderen waarop en hoeveel ze met elkaar communiceren. Dit betekent meer afspraken tussen CIO en CMO en samenspraak over operationele initiatieven.

Veel personen en organisaties in een bedrijf spelen een belangrijke rol in de digitale transformatie. Het is van belang om deze spelers op één lijn te brengen. Vooral de CMO en CIO moeten op een lijn zitten om een snelle transformatie te bevorderen.