Adblockers; schadelijk voor het web, of eerder een nieuwe markt om te verkennen?

Er zijn 0 waarderingen

Project Management, Risk Management, High traffic Webdesign

De afgelopen weken is erop internet tussen de voor- en tegenstanders van adblockers een felle discussie losgebarsten, maar volgens Mozilla is het belangrijk dat de industrie begrijpt waarom gebruikers dergelijke middelen op het web gebruiken.

Het antwoord hier op is nog niet helemaal duidelijk, aldus Mozilla's Denelle Dixon-Thayer. De redenen verschillen per gebruiker en gebruikt apparaat. Desktopgebruikers zouden meer op hun privacy en prestaties zijn gericht, terwijl mobiele gebruikers stroom- en dataverbruik willen terugdringen. "Als een industrie moeten we beter de wensen van gebruikers begrijpen", stelt Dixon-Thayer. De wensen van gebruikers en commerciële belangen sluiten elkaar niet uit. Ze zijn juist allebei nodig voor een gezond web, aldus de Chief Legal Officer van Mozilla.

Waar helemaal niet bij stil gestaan wordt is de security impact van reclame. Hoe vaak merken we niet, dat een grote site met een hoge Domain Authority (nu.nl, telegraaf, etc) een paar uur lang malware banners met zijn bezoekers heeft gedeeld, zonder dit zelf te merken. En dat via de normale reclame kanalen en partijen.

Dit betekend ook inherent, dat veel meer kleinere sites nog vaker slachtoffer worden van dit soort praktijken, en hier vaak zelfs geen kennis van nemen, of dit kenbaar kunnen maken.

Daarbij speelt vooral het verzamelen van gebruiksgegevens een belangrijke rol. Volgens Dixon-Thayer is het verzamelen van data niet inherent schadelijk. Het kan ook allerlei voordelen bieden. Het is echter wel belangrijk dat gebruikers dit weten en de controle over de verzamelde data houden. Anders kan het vertrouwen in het gehele systeem verloren gaan, wat ook ten koste van de goede partijen gaat.

Teruggaan naar platte advertenties, dus alleen tekst en plaatjes, zou heel erg helpen. Maar pop-ups, flash dingen, java scripts enz. zijn de doodsteek. Al dat gedoe kost bandbreedte, processor capaciteit en irriteert ontzettend.

Dus wie advertenties op zijn site wil aanbieden, stel duidelijke eisen en handhaaf die, zodat je een rustige en snelladende pagina hebt en houdt. Dan zullen adblockers misschien ook wel niets doen, omdat ze de bron niet als storend hebben staan.

Trackingbescherming

Mozilla wil nu de oorzaak van het ontstane probleem achterhalen, niet alleen door onderzoek, maar ook door features en producten te ontwikkelen die een betere balans bieden en het vertrouwen in het web vergroten. Om deze balans te vinden is ook de input van gebruikers nodig. Daarom worden gebruikers gevraagd om in de nieuwste betaversie van Firefox Private Browsing met Trackingbescherming te testen. Via deze feature hebben gebruikers meer controle over het verzamelen van data.

"Als een industrie moeten we de gebruiker centraal in de productvisie stellen in plaats van de gebruiker te zien als een doel dat moet worden verkregen. Het is de enige manier om de keuze van gebruikers te respecteren en de beste, meest vertrouwde en waardevolle ervaring te bieden", besluit Dixon-Thayer.

Het web is niet bedacht voor advertenties. Dat is een businessmodel waar bedrijven zelf mee zijn gekomen, zonder webgebruikers te vragen of die erop zaten te wachten. We moeten zorgen dat het web zo prettig mogelijk blijft in het gebruik, en voorkomen dat bezoekers vertrekken, of elementen van de site als storend ervaren.

Dat lukt tot nu toe niet iedereen. UIt het matige gebruik van bijvoorbeeld A/B testing en het ontbreken van zowel risico analyses, alsmede preventie plannen blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben. 

 

Bron: www.security.nl